Какво е живо място?

Мрежата от живи места на България

Сигурно има хора сред вас, които имат приятели, познати или са чували за хора, които наскоро или поне в близките няколко години са се преместили от големия град да живеят на село. Времената, в които живеем карат все повече хора да се върнат към природата. А къде човек може да бъде близо до природата, именно на село. Има различни начини да уредим нашият живот на село. Един от тях е да работим дистанционно. Има много видове работа, които предлагат тази възможност. Друг вариант е да работим на село работа, с която да се издържаме. Било то земеделие, строителство или друг вид дейност, който може да се прави на място или да е свързан с пътуване от време на време. Също така можем да живеем на село и да работим в града. Това също е често срещано явление. Дори много хора го предпочитат. Спокойствието да живееш в къща и да имаш двор е нещо, което много хора харесват. Това може да се случва дори в града. Но тук е мястото за живи места извън градската сфера.

Има една книга, която се нарича „Възможната България“ нейният автор е Василка Маркова. Там има много и подробна информация за живите места в България, тъй като тя се бе наелата да ги обиколи през 2014 година. От тогава до сега са се променили много неща, но като цяло можем да кажем, че местата са се увеличили. Дефиницията за живи места не може да бъде съвсем точна.  Все пак можем да обобщим, че сме нарекли така местата извън града, които се заселват от хора, чиято основна цел е природосъобразен начин на живот. Това може да е много общо казано, но хората са различни и някои само се интересуват от тази идея, а други живеят от години по този начин. В книгата се говори за места, които се самоопределят като екообщности, еко селища, комуна и др. Надявам се сред вас има хора, които са чели Звънтящите кедри на Владимир Мегре. Там има много описания на общности, които живеят в хармония с природата. Това е мотивирало някои хора да се завърнат към нея, но има и други най-различни мотиватори за решенията, които вземаме

Броя на живите места в България се увеличава и за нас беше естествено да създадем тази платформа. Целта ѝ е да обедини хората във виртуалното пространство и да скъси разстоянията.

Независимо от причината и начина, по които човек живее на село целта му е ясна. Един по-качествен живот, далеч от градски шум. Когато човек започне да живее на село или друго място по-близо до природата, започва да се замисля за различни неща от тези, които го вълнуват в града. На тази тема може да се говори много, но днес целта ми е друга. А именно да ви запозная с една платформа, която не е нова, но търпи развитие в момента.

Possiblelife.org – Това е място, което има за цел да обедини всички тези хора, които са избрали природосъобразният начин на живот. Да им помогне по-лесно да си помагат едни на други. Защото, да живееш природосъобразно честно е свързано с предизвикателства. Към настоящият момент основната функционалност на платформата да дава възможност за следните неща:

  • Регистрация на членове
  • Добавяне място на картата
  • Добавяне на събития в общ календар
  • Форум за обсъждане

В момента платформата предлага безплатна регистрация на потребители. Всеки може да регистрира и да управлява профила си. Да добавя информация за себе си, връзки към социални мрежи и др. Ето как изглежда профилната страница, тук трябва да отбележа, че се работи и върху превода. Някои функционалности са все още на английски, но работим върху превода и се надяваме, че ще бъде готов скоро.

След като се регистрира потребителят може да добави място и да го отбележи на картата. Да опишат всички дейности, които прави на него. Също може да регистрира повече от едно места. Примерно имам къща, в която се организират обучения и семинари, но на друго място имам ферма с калифорнийки червеи, къде се пеоизвежда био тор, за второто място търся доброволци и на него организирам специални обучения. Тук можете да видите моят профил, добавил съм две места и едно събитие.

Също така, потребителя може да добавя събития. Всички събития от членовете на тази платформа ползват един общ календар. Независимо какво събитие се организира, то се вижда от всички. Направен е и форум за обсъждания, предложения, коментари и срещи.

Искаме платформата да обедини всички хора, който физически са разделени, но идеологически си доближават и си приличат. Всички знаем в нашия динамичен свят колко е трудно да се намери време да се пътува, за да се видиш на място с някого и да поговориш. Много по-лесно е да му се обадиш по телефона, или на му напишеш съобщение, да го питаш за съвет. Разбира се няма какво да замени живият контакт, но можем да направим по-лесно общуването ни. И най-вече да обменим опита си. Има хора, които един ден стават и решават, много гледат и избират място където да се заселят. И от там започват въпроси, каква къща да построя, как да развия градината си, как да си направя външна баня, как да си докарам вода от далечната река без да използвам ток. На много от тези въпроси вече има отговори и много хора вече са се сблъсквали с подобни проблеми и са ги решавали дори по различни начини. Подхода е винаги индивидуален, но когато имаш въпрос и получиш няколко отговора можеш сам да избереш, който най-добре приляга на теб. Затова обмяната на опит между членовете на тази общност е важна и ние залагаме на това.

Също бъдещето развитие на платформата е онлайн обучения. Съгласен съм, че много от хората, които им харесва да прекарват време на вън в своя собствен двор не им допада идеята да влязат вкъщи и да стоят пред компютъра или пред телефона, като могат да прекарат своето време по много по интересни и приятни начини. Но има и такива, които прекарват часове в главоблъсканица как да направя повдигната леха по най-добрия начин или как да се отърва от мравките по младите си дръвчета, дали да ги пръскам с нещо или да ги намажа с гасена вар. Дали мравките на са там защото всъщност има листни въшки, защо са се появили листните въшки на това дръвче а на другото не са? Дали ще питам баба и дядо на село или нашите родители или ще търсим в гугъл отговори на нашите въпроси все ще трябва да отделим време, за решаване на нашият проблем. С помощта на тази платформа искаме да спестим време. Когато насреща имаш не специалисти, които пишат статии, а опитни хора, които са преживели вашите проблеми е много по-лесно да стигнеш до решението, които търсиш. Аз лично си го представям като каталог с въпроси и отговори. Има много фейсбук групи, в които ежедневно се публикуват много интересни неща за естественото строителство, за енергоефективни термопомпи и какво ли още не. Недостатъците, които виждам аз в тях, е че ако не ги следиш редовно изпускаш от съдържанието, което се публикува. А ако е имало нещо, което си видял преди време, е много трудно да го намериш пак дори след като си търсил много време надолу в групата.

Друга цел на платформата е да бъде и удобна за пазаруване. Хората, които са избрали да живеят на село и да се издържат от продажбата на отгледаната от тях чиста храна, също да намерят своето място тук. Може да се окаже, че не далеч от вас има човек, който приготвят домашен тахан или някакъв друг продукт, който вие цените. Всички производители членове на платформата ще могат да предлагат продуктите си онлайн. Тя ще бъде един посредник, който прави връзката между производителя и потребителя. И тук не говорим само за екологично чисти зеленчуци отгледани с любов, но и за ръчно направени вещи, с внимание към всеки детайл, за екологични възглавници пълни с билки, та дори и за куполни къщи и какво ли още, което не се сещам сега.

В платформата се ще намерим място и за всички хора, които искат да добият някакъв опит. Да видят на място как се прави едно или друго нещо. Говоря за доброволците, тези които идват доброволно да отдадат своя труд и да придобият опит и знания в определена област. Добре е ако искате да се захванете със земеделие, но нямате опит в това, да посетите някое стопанство, която приема доброволци. За една седмица, десет дни или две седмици, а дори повече да видите на практика как се случват нещата. И това ще бъде цялостен подход към живота в къща на село, стопанство или ферма.